לאכול בריא בוינה

בשנים האחרונות נכנסה לישראל תרבות האוכל, נפתחו הרבה מסעדות, תכניות טלויזיה מככבות מדי ערב בסלון שלנו, הרבה מהעלאות לפייסבוק ואינסטגרם הם של תמונות אוכל.. נהיה המון עיסוק סביב נושא האוכל, על מה שהוא מכיל ואיך שהוא מצטלם טוב.

לאחרונה גם, קורה שינוי מהותי בדרך בה אנו מתייחסים ומסתכלים על האוכל שלנו. אנו מחפשים יותר ויותר תזונה נכונה ובריאה. הרבה אנשים היום הולכים למסעדה ומחפשים לראות מה מכילות המנות מבחינה תזונתית. אם פעם שאלות לגבי הרכב המנות הגיעו בעיקר מצמחונים, טבעונים או אלרגיים, היום שאלות רבות נוגעות דווקא לכמות הסוכר, השומנים או הקלוריות במנה, לתהיות לגבי מה המנה מכילה מבחינת ירקות, דגנים או פחמימות ולמודעות גבוהה הרבה יותר לאיזון התזונתי של המזון. השינוי הזה מתרחש בכל עסק שמאכיל אנשים- מסעדות, בתי קפה, רשתות מזון מהיר ואף הסופרים שהחלו לציין את הערכים התזונתיים שמכילה כל מנה, את מספר הקלוריות וכו'.

לפני כשנה הגישה ועדת ההסדרה לקידום תזונה בישראל המלצה לשר הבריאות ליצמן שכל מוצר מזון בסופר יישא מדבקה ירוקה או אדומה שתעיד האם מדובר במזון בריא או לא, ותפרט את רמת הסיכון של המרכיבים לבריאות הציבור. כך שסימון הנחשב שיפוטי שיש בו אזהרות יהיה בצבע אדום וסימון שיפוטי חיובי, המסמן כי האוכל נחשב לבריא – יהיה בצבע ירוק. הסימון עם האינפורמציה הבריאותית החשובה לצרכן יוגדל ויובלט, כגון מספר הקלוריות, השומן הרווי, הנתרן והסוכר. יישום התכנית יחל רק בינואר 2018 על מנת לאפשר ליצרנים לפתח מוצרים קיימים מחדש ולמזער את הפגיעה בטעם מוצרי המאכל, שכן מדובר בצעדים מהותיים שינחיתו מכה קשה על תעשיית המזון בישראל. בין המוצרים שיסומנו באדום: גבינות מלוחות, דגני בוקר לילדים, רטבים (קטשופ), מוצרי בשר מעובד קפואים, חטיפים וממתקים.

מסקנות הוועדה מגיעות על רקע הנתון כי ישראל נמצאת במקומות הגבוהים ביותר בעולם בצריכת משקאות ממותקים קלים, ועוקפת ב-10% את ארצות הברית, הידועה כצרכנית כבדה של משקאות אלה. ישראל גם רושמת עלייה תלולה ודרמטית בתחלואה בסוכרת, והישראלים צורכים כמעט פי שניים מלח מהממוצע של מדינות ה-OECD ביום. לפי הנתונים שפורסמו, התזונה הלקויה במדינה מובילה להוצאות ענק של המשק על הטיפול במחלות כרוניות – בסכום אדיר שעומד על כתשעה מיליארד שקלים בשנה.

נראה כי ישראל בדרך הנכונה לקראת מודעות הולכת וגדלה למה שמאכילים אותנו. במקומות אחרים בעולם נדמה שזה כבר קיים. לאחרונה שהיתי בוינה עם חברה צמחונית ורגישה ללקטוז וגיליתי עיר שמאוד מודעת ומנגישה אוכל בריא אפילו במקומות שפחות מצופה למצוא "בריאות" כמו במאפיות ובמסעדות של אוכל מהיר.

רוצים לעזור לנו? ענו על סקר קצר!

גם בביקור בסופרים מצאתי המון מוצרים בריאים ששולטים על המדפים כגון מוצרים אורגניים, מבחר יוגורטים ומוצרי סויה, מעט לחמים ארוזים ממפעל ורוב הלחמים והמאפים כאלו שנאפו במאפיית הסופר, ללא תוספי חומרים משמרים וקמחים שנחשבים בריאים יותר מקמח לבן, כמו כוסמין. מכניסה לסניף בסופר עירוני היה נדמה שנכנסתי לסופר אורגני ממש. ביקרתי בכמה כאלה כדי לאושש את התדהמה.

גם במאפיות שאינן מזוהות עם אוכל בריא (פחמימות, פחמימות, פחמימות, אה וסוכר) מוכרים מיצים טבעיים, חטיפי בריאות, מציינים הרכבים של המאפים שמוכרים וכו'. לכל גלידריה שנכנסתי היה מבחר טעמים של גלידות טבעוניות שאינן מבוססות על חלב והטעם שלהן היה משובח מאוד, רובן הכילו חלב קוקוס או חלב סויה.

יצא לי להתקל בפסטיבל צמחונות בלב ליבה של העיר, פסטיבל שהתקיים במשך 3 ימים, מכרו שם גלידות טבעוניות, מאכלים הודיים, פיצות טבעוניות, המבורגר טבעוני, יין טבעוני וכל העולה על הדעת.

IMG_20170524_165917IMG_20170524_170005IMG_20170524_170335

אין בכוונתי לומר ולהפציר שחלב הינו מזיק או לא אתי לשתייה, איני נוקטת עמדה אתית ובריאותית לגבי מוצרי חלב ובשר, אבל אני מתרשמת שבאירופה ובפרט בוינה המודעות גבוהה וניתנת לאנשים אופציה לבחור ממגוון מוצרים תחליפיים לחלב ובשר או לכל מה שעלול להיות בעייתי עבור אנשים עם אג'נדות מסוימות, רגישויות אלרגניות או סתם רצון לאכול בריא.

מודעות פרסומת

3 תגובות הוסף תגובה

  1. Tomeriko הגיב:

    מעניין וחשוב! מקווה שהישראלים יאמצו.

    אהבתי

  2. עדי הגיב:

    סביר

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s